Periodontitas– tai „uždegimas aplink dantį“. Tai bakterijų sukelta infekcija, kuri, jei negydoma, pažeidžia dantenas ir aplink dantis esantį kaulą. Bakterijos „atkeliauja“ iš akmenų, minkšto apnašo, esančių aplink dantis.

Gyd. periodontologė Benita Vaišvilaitė

Gyd. periodontologė Benita Vaišvilaitė

Periodontitas yra visiškai neskausminga liga! Tai viena iš priežasčių, kodėl žmonės per vėlai kreipiasi į periodontologą. Dažnai liga būna progresavusi ir sukėlusi didelį diskomfortą: sunku kramtyti maistą, jaučiamas dantų paslankumas, skausmingos, pakeitusios spalvą, jautrios, atsitraukusios dantenos.

Periodontito požymiai

Pirmasis požymis, signalizuojantis uždegimo pradžią, yra dantenų kraujavimas. Pacientai dažniausiai jį pastebi valydamiesi dantis, o pažengusiose ligos stadijose – valgant ar kraujuojant iš dantenų savaime. Uždegimui progresuojant, jis apima ne tik dantenas, bet ir kitas, dantį supančias struktūras – periodonto raištį ir kaulą. Sunkaus periodontito pažeisti dantys tampa paslankūs, skausmingi, keliantys diskomfortą pacientui, todėl galiausiai yra pašalinami.

Negydomas dantenų uždegimas (gingivitas) ilgainiui progresuoja ir pereina į periodontitą (seniau taip vadintą „parodontozę“). Išplitęs uždegimas pažeidžia ne tik dantenas, bet ir periodonto raištį, kaulą, kuriame laikosi dantys. Kaulas, esantis aplink dantis, reaguodamas į bakterijų, kurios yra dantų apnašose ir akmenyse išskiriamus toksinus, pradeda tirpti. Todėl kaulo aplink dantį lieka vis mažiau.

Konservatyvus periodontologinis gydymas

Tai pagrindinis periodontito gydymo metodas, kurio metu, pritaikius vietinę nejautrą, gydytojas – periodontologas pašalina akmenis, susikaupusius giliai po dantenomis, kurių burnos higienistas negali pasiekti, poliruoja dantų šaknis. Procedūra atliekama smulkiais, aštriais instrumentais, kuriais išvengiame dantenų traumavimo.
Chirurginis gydymas
Esant pažengusiam periodontitui, praėjus dviem mėnesiams, kartais vis dar stebime nesugijusias dantenas prie pavienių, sunkiai pažeistų dantų. Tuomet tenka pereiti prie chirurginio periodontito gydymo etapo – lopo operacijos. Šiais laikais ji yra minimaliai invazyvi, atliekama prie nesugijusios vietos. Operacijos metu šalinami uždegiminiai audiniai, neleidžiantys dantenoms sugyti.

 

Primygtinai rekomenduoju pastebėjus dantenų kraujavimą, neignoruoti to, o apsilankyti pirminėje konsultacijoje pas burnos higienistą ar gydytoją periodontologą. Svarbu laikytis burnos higienisto individualios burnos higienos pamokymų – valyti dantis ryte ir vakare, naudoti jums individualiai pritaikytus tarpdančių šepetėlius, skalauti gydomuoju arba profilaktiniu skalavimo skysčiais.