Stresas – bruksizmo priežastis

Bruksizmo priežasčių  mokslinėje literatūroje yra įvardijama labai daug.  Tačiau viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl suaugusieji griežia dantimis,  yra patiriamas  STRESAS. Nuolat skubame, turime baimių ar net emocinių traumų. Sutrinka miegas, kamuoja nemiga. Tad griežimas dantimis tampa psichoemocine  organizmo  iškrova.  O susikaupus emocijoms, organizmas skatina veido ir žandikaulių raumenų susitraukimus, kurie sukelia nemalonius pojūčius ir diskomfortą.  

Bruksizmo pasekmės

Griežimo pasekmės: dantų nudilimas, žandikaulio sąnario skausmas, dantenų uždegimas, netaisyklingas sąkandis, o ligai pažengus stebimi ir dantų skilimai ar dantų lūžimas. Pacientai skundžiasi galvos ir veido skausmais, veido raumenų skausmais, dantų, gleivinės pokyčiais, skausmingu išsižiojimu, dantų jautrumu šaltam ar karštam maistui.

 Bruksizmo metu, lūpos sučiauptos ar net suspaustos, burnoje nėra tarpelio tarp dantų, dantys stipriai sukąsti. Ramybės būsenoje, lūpos prisilietę viena prie kitos, raumenys atsipalaidavę, yra tarpelis tarp dantų.

 

Apsauginė priemonė – bruksizmo kapa

  Atsižvelgiant  į dantų pažeidimus, gali būti šalinami sąkandžio defektai, taikomos apsauginės priemonės – bruksizmo kapa. Ji dėvima naktį, apsaugo nuo tolesnio dantų dilimo, atpalaiduoja kramtomuosius raumenis ir žandikaulio sąnarius. Atstatoma fiziologinė ramybės būsena, ilgainiui dėvint kapą, gali ir visai pranykti dantų griežimas.